Kosovari ia shpëtoi jetën serbes në Zvicër, Gjykata merr një vendim të keq për të riun

Një i ri kosovar që shpëtoi një grua nga zjarri është gjobitur me mbi 4500 franga. Ai rrezikon deportimin.

Në fund të muajit prill, Mexhidi, një i ri kosovar, e shpëtoi Ivanën nga zjarri në banesën e saj. Një histori aq më e bukur se kjo e fundit është serbe dhe se dy popujt nuk kanë qenë gjithmonë në marrëdhënie të mira.

Kështu shkruan mediumi zviceran 20min.ch, teksa shton se ky gjest heroik bëri që i riu, i vendosur ilegalisht në Gjenevë, të shfaqej në radarin e policisë.

Sipas mediumit, ky i fundit sipas ligjit e ka denoncuar atë pranë organeve kompetente.

“Kështu, më 5 korrik, Mexhidi u dënua me gjobë ditore prej 4500 franga. për qëndrim dhe punë të paligjshme. Në veçanti për shkak të një precedenti, në Bazel. Ai u ankua kundër këtij vendimi gjyqësor. Gjithashtu, dosja e tij i është përcjellë Sekretariatit Shtetëror për Migracionin (SEM). Prandaj i riu rrezikon edhe dëbimin”, thuhet në artikullin e medias nga Zvicra.

Sipas mediumit, ky i fundit sipas ligjit e ka denoncuar atë pranë organeve kompetente.

“Kështu, më 5 korrik, Mexhidi u dënua me gjobë ditore prej 4500 franga. për qëndrim dhe punë të paligjshme. Në veçanti për shkak të një precedenti, në Bazel. Ai u ankua kundër këtij vendimi gjyqësor. Gjithashtu, dosja e tij i është përcjellë Sekretariatit Shtetëror për Migracionin (SEM). Prandaj i riu rrezikon edhe dëbimin”, thuhet në artikullin e medias nga Zvicra.

“Ligji është i njëjtë për të gjithë,” thërret Ivana. Por më duket skandaloze që një hero që shpëtoi një jetë duhet të dëbohet nga vendi”. Ajo tregon se Mexhidi nuk e ka menduar se kur t’i vijë në ndihmë, pavarësisht rreziqeve fizike dhe ligjore.

“Zvicra është e pamëshirshme”, vajton kjo banore e Eaux-Vives, e cila synon të bëjë “çdo gjë të mundshme” për të ndihmuar shpëtimtarin e saj. Por tani për tani, Ivana është në errësirë. “Mexhidi duhet të thirret në polici këtë javë”, thotë ajo, raporton 20min.ch, përcjell Paparaci.

Situata e shqyrtuar nga autoritetet

Nga ana e autoriteteve kantonale, në këtë fazë, Departamenti i Sigurisë, Popullsisë dhe Shëndetit (DSPS) është i kufizuar në rikujtimin e procedurave: “Në përgjithësi, kur Zyra Kantonale e Popullsisë (OCPM ) merr dijeni për një situatë të një personi me banim të paligjshëm, i kërkohet të shqyrtojë situatën.

Nëse paraqitet kërkesa për rregullimin e qëndrimit dhe plotësohen kushtet, kërkesa i paraqitet SEM-it për miratim. Nëse nuk paraqitet asnjë kërkesë ose nëse nuk plotësohen kushtet për dhënien e lejes së qëndrimit, ZKPM-ja lëshon një vendim dëbimi nga Zvicra.

Pozicioni i DSPS-së lë pak shpresë. Nëse politikanët nuk e marrin këtë çështje. Në Francë, një malian pa dokumente, i cili kishte shpëtuar një fëmijë në rrezik të rrëzimit nga një ballkoni, u prit më pas nga presidenti Emmanuel Macron dhe më pas duhej të natyralizohej.

Më afër shtëpisë, në Gjenevë, Sunil, një Bangladesh, i shpëtoi dëbimit pasi Partia Socialiste, anëtare e së cilës ai është, mbështeti mbajtjen e tij në Zvicër.

Në rastin e tij, ZKPM-ja pranoi ta njohë atë si një rast vështirësie. Gjithsesi, sipas një të afërmi, Mexhidi synon të bëjë gjithçka për të marrë të drejtën e qëndrimit në Zvicër, përfundon artikulli i mediumit zviceran.

(Visited 5 times, 1 visits today)