Kultivimi i fasules dhe vjelja e saj (VIDEO)

Çfarë krijon një bimë të shëndetshme dhe produktive të fasuleve?

Shkoni në supermarketin tuaj lokal dhe do të zbuloni dhjetra fasule të ndryshme të konservuara dhe të thata, si dhe qindra produkte ushqimore që përmbajnë fasule. Fasulet janë një ushqim i shëndetshëm, i rëndësishëm. Ato janë ekonomike dhe të mbushura me lëndë ushqyese dhe janë të mira për mjedisin. Është e mrekullueshme të kesh një furnizim të qëndrueshëm të këtij ushqimi thjesht të shijshëm, natyrisht me vlera ushqyese dhe ne kemi fermerë të falënderojmë për këtë! Fermerët punojnë me zell dhe marrin vendime të panumërta për të siguruar që fasulet e shëndetshme dhe me cilësi të lartë të përfundojnë në pjatat tona. Nëse dini ndonjë gjë në lidhje me bujqësinë (ose keni një kopsht), ju e kuptoni që çdo kulturë është e ndryshme dhe ka nevoja unike. Këtu janë 6 gjërat kryesore që bëjnë fermerët për të krijuar bimë të shëndetshme dhe produktive të fasuleve.

** Klasa dhe shumëllojshmëria

Ka shumë klasa dhe varietete të fasuleve, dhe një fermer vendos se çfarë të mbjellë në varësi të rajonit të tyre në rritje (d.m.th. lloji i tokës dhe klima), rendimenti (d.m.th. potenciali i rritjes) dhe tregjet (d.m.th. vendet për shitje). Brenda secilës klasë ka shumë varietete të farave të fasuleve që një fermer mund të zgjedhë. Sezoni i rritjes që përmban ditë të gjata, të ngrohta të verës dhe netë të buta, ideale për të maksimizuar cilësinë dhe sasinë e fasuleve.

** Toka

Fasulet e thata rriten më së miri në tokë të kulluar mirë, sepse ato janë të ndjeshme ndaj lagështisë, duke përfshirë sëmundjet e kërpudhave. Fermerët mbjellin fasule të thata në toka që kanë kullim të mirë, si dhe ushqyesve të duhur dhe nivelit të hidrogjenit (pH). Fermerët testojnë tokën e tyre për lëndë ushqyese dhe nivelet e pH për t’u siguruar që është optimale për llojin e fasuleve të thata që ata dëshirojnë të rriten dhe ata do të bëjnë rregullime nëse është e nevojshme.

** Mbjellja

Kur mbillen fasulet varet se në cilin rajon të vendit po rriten. Fasulet nuk e durojnë motin e ftohtë dhe u duhen rreth 100 ditë për t’u pjekur, kështu që qëllimi i një fermeri është të mbjellë fasule kur frika e acarit të ketë kaluar dhe të korrë përpara acarit të vjeshtës. Kjo do të thotë mbjellje në mes të fundit të majit dhe korrje në fillim të shtatorit.

** Fermerët në menaxhimin e dëmtuesve punojnë me zell për të menaxhuar gjithçka që do të zvogëlojë shëndetin e bimëve të tyre të fasuleve. Armiqtë e mundshëm të një bime fasule përfshijnë barërat e këqija, insektet dhe sëmundjet. Fermerët përdorin një numër teknikash për të menaxhuar këto dëmtues, duke përfshirë rotacionin e të mbjellave (qarkullimin bimor), përpunimin e tokës, ndarjen e rreshtave, dhe disa pesticide dhe herbicide (nëse është e nevojshme). Ka edhe varietete të caktuara që janë zhvilluar për t’i rezistuar dëmtuesve. Këto varietete janë shumë të dobishme për të rritur fasule të shëndetshme, me cilësi të lartë dhe më pak input.

** Vjelja

Ndryshe nga fasulet e gjelbërta që korren të papjekura, fasulet e ngrënshme të thata lihen të thahen në bishtajën e tyre. Ata korren kur kanë humbur një sasi të konsiderueshme të lagështisë së tyre, por jo shumë sepse nuk duam që bishtajat të copëtohen. Fermerët duhet të testojnë fasulet e tyre për nivelet e lagështisë (qëllimi është rreth 18% lagështi) dhe gjithashtu duhet të shikojnë që bishtajat janë të verdha dhe kafe. Lejimi i fasuleve të thahen para vjeljes lejon që fasulet të përpunohen minimalisht, nuk kërkon ftohje ose ngrirje dhe të transportohen në të gjithë boten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *