Profesori nga Amerika: Pse opozita në Kosovë nuk reagoi ndaj Listës Serbe, a po duan bashkë me serbët ta rrëzojnë Kurtin?

Profesori dhe njohësi i ҫështjeve politike, Binak Maxharraj në një prononcim dhënë për ‘Bota sot’, thotë se, ajo se çfarë ndodhi këto ditë është skandaloze dhe shqetësuese kur krerët çetniko-fashist të Listës Serbe u prishën, u qartën bash si bishat e egra të ngjajshme me ato bishat e Karpateve nga ku kishin ardhur kundërshtuan ndërtimin e paligjshëm të bazave te njësive special të policisë së Kosovës të cilat këta kriminel në krye me kriminelin e shtetit serb Vuçiq.

“Ndërtimin e këtyre bazave po e konsideronin si të frikshme për popullsinë e veriut dhe gjoja për t’i pushtuar komunat në veri me ndërtimet e paligjëshme të këtyre bazave të njësive policore të Kosovës, bile policia e Kosovës edhe e bëri një kontrollë rutinë përrreth Liqenit te Ujmanit, sipas A.Hotit të Liqenit Trump, çfarë kriminelet e Lista Serbe, më derigjimin e Beogradit,e lëshuan një komunikatë në të cilën thuhen gjëra të tmerrshme, të pasakta, kriminele duke e theksuar atë se çfarë Serbia për këto 12 vite në dialog po kërkon duke e theksuar autoktonin e veriut të Kosovës. Është shqetësuese për Kosovën, por jo edhe për pozitën e Kosovës e cila nuk reagoj fare kur kriminelët bandit deklaruan haptas në komunikatën e tyre duke iu drejtuar shqiptarëve:

“Mbani mend se ju jeni këtu në tokën tonë, se askush nuk ju ka thirrë, se duke e rrëmbyer tokën serbe dhe duke e keqtrajtuar popullin tonë, ju kërcënoni drejtpërdrejt paqen në këtë zone dhe se kurrë nuk do ta dominoni veriun e Kosovës”, vlerëson Maxharraj.

Sipas tij, kjo është ajo nyja e Gordit e cila është lidhë nyje përgjatë këtyre 12 viteve dialog shterpë më Serbinë duke e shpërfaqë faktin se Serbia tani edhe hapas po kërkon veriun e Kosovës duke e konsideruar ate si tokë te saj të “shenjetë” cilin e don më çdo kushtë.

“Këtë fakt vazhdimisht e kam theksuar në shkrimet e mia, sepse Serbisë nuk i intereson për një grushtë serb në veri asaj i intereson vetë toka e veriut më vlerë 600 miliardë dollarë që popullsisë së Kosopvës ia zgjat jetën për mbi 6 shekuj. Është e çuditshme se pas kësaj deklarate, komunikatë të Lista Serbe e derigjuar nga Beogradi nuk reagoi fare opozita e Kosovës por heshtë duke mos e thënë asnjë fjalë se vërtetë veriu qenka tokë serbe. Por opozita nuk e ka dert këtë se ka po shkon veriu i Kosovës, derti i sajë është qe në bashkëpunim me Serbin e kriminelit Vuqit të rrëzojë qeverinë Kurti II.

Ky është mjerimi intelektual dhe politik i opozitës të cilët më shumë merren me fyerjet dhe sharjet ndaj qeverisë Kurti II, se sa me Serbinë e cila siç po duket ashiqare është krah i saj”, thekson ai.

Tutje, Maxharraj thotë se shqiptarët janë autoktonë në Kosovë, serbet erdhën nga malet e Karpateve si okupues te tokave autoktone shqiptare. Serbët pretendojnë se janë populli i parë që i populloi këto hapësira tokësore e në veçanti Kosovën duke theksuar se para tyre kjo zonë por edhe Kosova ishte e zbrazët se sipas tyre jetonin veç fantazmat.

“Faktet, dokumentet historike dhe shkencore theksojnë dhe dokuemtojnë se serbët janë ardhacakë, se nuk janë autoktonë sepse kurrë nuk ishin të pranishëm në Kosovë, sepse para tyre ç’prej se fletë historia jetonin shqiptarët parardhës të ilirëve. Serbët erdhën nga malet e Karpateve që pothuaj jetoni së bashku më bishat. Dokumentet historike flasin se serbët erdhen si okupatorë vetëm atje diku kah fundi i shek.XII. Serbët janë një popull primitive pa ndonjë kulturë dhe edukatë kur dihet se ata në malet e Karpateve jetonin me bishat e egra.

Pra,vetëm pas shek.XII hasim praninë e serbëve në këto anë ku edhe lindën mitet e tyre për Kosovën si “djep serbë”si”zemër serbe”etj., që këto mite edhe sot e kësaj dite janë të ngulitur në vetëdijen e tyre primitive”, vlerëson ai.

Profesori shpjegon tutje se serbët erdhën në këto anë, por edhe në Kosovë si dhunues, si okupues të tokave ilirie, shqiptare sepse këto zona dhe Kosova ishte e banuar tërësishtë me shqiptarë. Por vetëm pas shek.XII serbët u përhapen përtej Moravës dhe Danubit. Shteti serb formohet në kohën e Stevan Pervovençanit i cili ishte biri i Stevan Nemanjës, kurse kombi serb formohet shumë me vonë në fund të shek.XIX. Serbët vetem kah fundi i shek.XII filluan të depërtojnë kah jugu dhe në vitin 1285 e pushtojnë plotësishtë Kosovën, Shkupin dhe një pjesë së Luginës së Vardarit.

“Perandoria serbe nuk pati jetë teë gjatë sepse në vitin 1371 kur Osmanët furishëm filluan të depërtojnë në këto anë dhe përfundimisht me 15 qershor në betejën e Kosovës e vitit 1389 serbët u thyen keq duke u mundur nga Ushtria Osmane, kuptohet se në këtë betejë mitike për serbët morën pjesë edhe shqiptarët.

Pra, nga kjo mund të dokumetohet se serbët e kanë sunduar Kosovën vetëm në Mesjetë deri te Beteja e Kosovës (1389) pra vetëm për 104 vjet. Pas kësaj Kosova kurrë nuk ka qenë nën jurikcioni serbe, por kjo periudhë konsiderohet me shumë beteja dhe luftëra të cilët serbët i zhvillonin më shqiptarët për t’i zapu, okupu tokat, trojet e tyre, çfarë edhe ia arrijtën, por edhe me ndihmën e fuqive të mëdha që ishin në krah të Rusisë dhe Serbisë, t’i coptojnë tokat shqiptare në katër shtete, që do të thotë se nuk mund të gjendet një shtet në botë i cili kufizohet krejtësisht me popullin e vet”, vlerëson Maxharraj.

(Visited 310 times, 1 visits today)