Shkencëtarja turke nga RTQV zhvillon metodën e zbulĭmit të hershëm të kancerĭt të prostatës

Këshilltarja e Presidencës për Shëndetin në Republikën Turke të Qipros së Veriut (RTQV) profesor doktor (Prof. Dr.) Nedime Serakinci e bëri vendin e saj krenar duke shpallur metodën e saj shkencore, e cila mundëson diagnostikimin e kancerit të prostatës me një analizë të thjeshtë të urinës që ka qenë e suksesshme për herë të parë në botë, para qindra shkencëtarë nga 50 vende në Kongresin Ndërkombëtar të Kancerit.

Prof. dr. Nedime Serakinci, një eksperte e biologjisë molekulare dhe gjenetikës dhe vajza shpirtërore e shkencëtarit turk fitues të çmimit Nobel, prof. dr. Aziz Sancar, tha për shtypin se kanë marrë rezultate të suksesshme nga metoda shkencore që ajo ka zhvilluar kohët e fundit për të lehtësuar procesin e mundimshëm të diagnostikimit të kancerit të prostatës.

Duke deklaruar se testet e gjakut, biopsia dhe metodat e imazherisë aktualisht përdoren në shqyrtimin e kancerit të prostatës, Serakinci vuri në dukje se afërsisht 20-30 për qind e rasteve të kancerit nuk mund të zbulohen për shkak të biopsisë joadekuate krahas të gjitha këtyre testeve.

Pasi vuri në dukje efektet negative të aplikimit të vonuar te mjeku për shkak të shqetësimit të ekzaminimit të prostatës, Serakinci tha se për këtë kanë filluar të punojnë për diagnostikimin e hershëm, i cili është elementi më i rëndësishëm i kancerit dhe ka bërë publikimin e tij ndërkombëtar.

Serakinci vuri në dukje se rezultatet e studimit treguan se diagnostifikim i hershëm mund të jetë e mundur me një analizë të thjeshtë të urinës.

Metoda shkencore që lejon diagnozën e kancerit të prostatës me një analizë të thjeshtë të urinës, duke deklaruar se ua ka njoftuar atë qindra shkencëtarëve nga 50 vende në Kongresin Ndërkombëtar të Kancerit, Serakinci tha: “Jam shumë i lumtur që kontribuoj në promovimin e RTQV-së me shkencë”.

(Visited 101 times, 1 visits today)