Tri ngjarjet historike që rrodhën pasi Serbia ia suprimoi autonominë Kosovës në vitin 1989

Dita kur Kosovës iu hoq autonomia nga Serbia, ishte 23 marsi i vitit 1989, ndërsa ish-deputetes Melihate Tërmkolli e cila sapo kishte mbushur 24 vjet, i kujtohet mjaft mirë.

Ajo këto kujtime e momente historike i ka rikthyer në librin “Mars i Acartë”.

Tërmkolli në një intervistë për Telegrafin ka folur rreth përmbajtjes së këtij libri. Ajo ka treguar për presionin dhe trysninë me tanke e me armatime të ndryshme ndaj saj dhe deputeteve të asaj kohe kur Kosovës iu hoq autonomia.

“Duke i parë zhvillimet e vazhdueshme politike dhe historike të vendit tonë, kam ardhur në një konstatim që jo rrallë herë na është përsëritur historia, dhe historia na është përsëritur sepse nuk kemi mësuar asnjëherë sa duhet qoftë nga gabimet tona apo përparësitë tona që kemi pasur gjatë zhvillimit tonë si komb, popull e shtet. I hyra kësaj pune me një vullnet të madh në mënyrë që të dokumentohet një periudhë historike, një moment i madh historik i shqiptarëve të Kosovës në vitet 89-90 atëherë kur Kosova u nda definitivisht nga Jugosllavia dhe hyri në rrugën e saj të pakthyeshme në procesin e lirisë dhe pavarësisë”, ka thënë Tërmkolli.

Ajo rrëfen se ishte periudha e viteve 88-89 ku shqiptarët u angazhuan në mbrojte të statusit politik e juridik, i cili po cenohej e po rrënohej me ardhjen Millosheviqit.

(Visited 155 times, 1 visits today)