Ky “sekret: do ju ndihmoj të bini në peshë pa shumë mundim!

Padyshim pesha e tepërt është një ndër problemet më shqetësuese për shëndetin tonë si dhe për pamjen tonë të jashtme.

Një hulumtim i ri tregon një avantazh shumë të rëndësishëm të atyre që i kushtojnë kohën e duhur ngrënies: ngrënia ngadalë ndihmon në humbjen e peshës dhe zvogëlon rrezikun e obezitetit. Një studim i kohëve të fundit japonez, i botuar në “BMJ Open”, zbulon se njerëzit që hanë ngadalë peshojnë më pak.

Prandaj, ngadalësimin i shpejtësisë me të cilën konsumojmë ushqimin tonë, mund të ndihmojë me të vërtetë në mbajtjen e peshës dhe largimin e obezitetit.

Hulumtuesit shqyrtuar të dhënat për rreth 60.000 njerëz me diabet tip 2 të monitoruar gjatë një periudhe prej gjashtë vjetësh. Gjatë kontrolleve gjatë viteve ata u pyetën për zakonet e tyre të jetesës, duke përfshirë shpejtësinë me të cilën ata tentonin të konsumonin ushqim, por edhe përdorimin e alkoolit dhe marrëdhënien e tyre me gjumin. Ata u pyetën gjithashtu nëse e konsumonin darkën të paktën dy orë para se të shkonin në shtrat dhe nëse hanin mëngjes.

Duke krahasuar dhe analizuar të dhënat, u pa se probabiliteti i vuajtjes nga obeziteti ishte i lidhur me variabla të ndryshëm që lidhen me zakonet e të ngrënit. Në veçanti, shpejtësia në të cilën ata hëngrën kishte një efekt mjaft të rëndësishëm: njerëzit që hanin ushqime në një normë normale ishin 29% më pak të rrezikuar të ishin të shëndoshë se ata që hëngrën shpejt; njerëzit që hanë ngadalë kishin një shans 42% më pak për të qenë të shëndoshë./In Tv/

Leave a Comment