Hudheni menjëherë sfungjerin që e keni në kuzhinë- Ja përse!

Sfungjeri i enëve është në kontakt me papastërtitë dhe bakteret çdo ditë, kjo është puna e tij mbi të gjitha. Sigurisht që ju e zëvendësoni atë kur fillon të konsumohet, por a mjafton realisht? Shkenca thotë: JO!

Sfungjeri ka strehuar bakteret të cilat janë jashtëzakonisht rezistente për t’u shkatërruar. Mund të provoni të lani sfungjerin me ujë të nxehtë dhe detergjent enësh, por nuk mjafton vetëm aq.

Sipas një studimi të ri të publikuar nga “Scientific Reports”, mënyra më e mirë për të mbajtur pastër kuzhinën është thjesht të zëvendësoni sfungjerin një herë në javë.
Sfungjerët e enëve kanë shumë hapësira të vogla ku mund të ruhet uji dhe lagështia, kjo krijon vendin ideal për shumimin e mikroorganizmave. Ka edhe më shumë.

“Sfungjerët e enëve nuk shërbejnë vetëm si vendstrehim për mikroorganizmat, por edhe si përhapës në sipërfaqe të tjera të kuzhinës.

Si pasojë, sfungjerët e enëve mund të bëhen shkak për përhapjen e baktereve që çojnë në helmimin nga ushqimi.

Një studim i mëparshëm, i publikuar tek “Journal of Food Safety”, zbuloi se Në vitin 2012, mikrobiologu dr. Charles Gerba publikoi një artikull tek Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave, ku shpjegonte se sfungjerët e enëve dhe lavamani përmbajnë mijëra baktere më shumë se një ulëse tualeti.

Prandaj, është koha që ta hudhni menjëherë sfungjerin e enëve dhe të blini një të ri.

Leave a Comment