Doktoresha e cila u largua nga Maqedonia: Kam 400 euro rrogë në ditë në Barcelonë

Shkova në Barcelonë, sepse Maqedonia kurrë nuk do të më japë atë që kam ëndërruar, thotë një mjeke e cila u largua nga shteti disa vite më parë.

“Jetova në Shkup pas përfundimit të studimeve të mia, mundësitë e mia ishin nëse do të rrinin në shtëpi ose për të marr një specializim privat, i cili kushton midis 8 dhe 10 mijë euro, dhe as unë dhe as prindërit e mi nuk mund ta mbulojmë atë.

Padyshim që kishte një mundësi për vullnetarizëm, por pa ndonjë kompensim. “- tregon M. Stoymanova Kur e pyetëm nëse do të kthehej në punë në Maqedoni, Stojmenova thotë se nuk po mendon për momentin për një mundësi të tillë.

Në Spanjë ajo ishte në gjendje të punonte dhe të specializonte në mënyrë paralele.

“Dy kushtet për të punuar në Spanjë ishin test spanjoll, dhe një test mjekësor (MIR), kriteret që janë të njëjta për të gjithë, pavarësisht nga kombësia. Nga 10 mijë të raportuara unë kam qenë 4400 më lista, ku mora një specializim shtetëror të lirë të zgjedhjes sime, dhe kështu punësimin në kohëzgjatja e njëjtë.

Në shëndetësinë shtetërore, paga mesatare mujore e një mjeku specialist në Spanjë është katër deri në pesë herë më i lartë se i njëjti specialist në Maqedoni, dhe është nga 2000 në 2500 euro në muaj. Ata janë në detyrë gjithashtu të paguar mirë, në mesatare 400 euro për ditë pune, ndërsa shpenzimet e jetesës janë proporcionale nuk janë aq të larta, thotë bashkëbiseduesi ynë.

Siç raporton Faktori, shumë mjekë vendosin të ndërtojnë karrierën e tyre, ministri Filipçe njoftoi një rritje të pagave, por mendohet se kjo nuk do të ketë sukses në mbajtjen e atyre që kanë kërkuar vetëm për të shkuar.

Leave a Comment