Pastrimi i dhëmbëve ul rrezikun nga tensioni i lartë

Përmirësimi i higjienës dentare mund të zvogëlojë rrezikun e një çrregullimi serioz që prek mbi një të katërtën e të rriturve, thonë shkencëtarët.
Kjo mund të çojë në sulme në zemër, sulm në tru, çmenduri dhe sëmundje të tjera potencialisht fatale, transmeton KosovaPress.Një shpjegim i mundshëm për lidhjen është si njerëzit humbasin dhëmbët që mund të ndryshojnë dietat e tyre në ushqime më të buta dhe më të përpunuara, kështu që ata përtypën më pak dhe zvogëluan qarkullimin e gjakut. Një studim i Universitetit amerikan Buffalo më shumë se 36,500 gra të moshuara, zbuloi se ato që kishin humbur dhëmbët, kishin 20 për qind më shumë gjasa për t’u prekur nga probleme kardiovaskulare. Këto ndryshime në modelet e të ngrënit mund të shoqërohen me më shumë raste të hipertensionit. Profesori Jean Wactawski-Wende, nga Universiteti Buffalo në Nju Jork, tha se rezultatet tregojnë se humbja e dhëmbëve mund të jetë një faktor i rëndësishëm në zhvillimin e hipertensionit. Higjiena e dobët e dhëmbëve ka qenë e lidhur me një mori sëmundjesh potencialisht fatale, duke përfshirë sëmundjet e zemrës dhe kancerin. Besohet se bakteret në mishrat mund të futen në qarkullimin e gjakut dhe të lëvizin në pjesë të tjera të trupit – duke shkaktuar inflamacion. Rreth 160,000 njerëz vdesin nga zemra dhe sëmundjet kardiovaskulare në Britani të Madhe çdo vit. Ekspertët britanikë thonë se kujdesi shëndetësor i dhëmbëve mund të ndihmojë në parandalimin e sulmeve në zemër dhe tru. Ata këshillojnë njerëzit të pastrojnë dhëmbët dy herë në ditë.