A keni pësuar ndonjëherë TIK (dridhje) të njërit sy? Ja pse ndodh kjo gjë

Shumica e njerëzve mund të kenë përjetuar dridhje të syrit. Kjo çështje e zakonshme shëndetësore është njohur ndryshe me termin tiku i qepallës ose spazma e syrit. Këto spazma zakonisht ndikojnë në kapakun e poshtëm të syrit ose në qepallën e sipërme dhe shkaktojnë dridhje të pavullnetshme të syrit.

Ekzistojnë një sërë faktorësh që ndikojnë në tikun e syrit, ja faktorët më të rëndësishëm:

tik syriKonsumi i tepërt i kafeinës
Konsumi i alkoolit
Lodhja
Stresi

Acarimi i sipërfaqes së syrit ose i qepallave të brendshme
Tendosje fizkie
Pirja e duhanit
Era e fortë etj
Kur tiku i syrit ju ndodh vetëm në raste të rralla, ato nuk janë problematike. Këto tike nuk janë as të dhimbshme as të dëmshme, por kur janë shumë të forta mund të shkaktojnë irritim.

Nga ana tjetër, tiku i syrit mund të tregojë probleme serioze për shëndetin. Në disa njerëz, këto tike vazhdojnë për disa ditë apo javë dhe në këto raste ato nuk janë aspak normale. Tiku i syrit në disa raste mund të jetë shenjë e çrregullimeve të trurit, por kjo ndodh shumë rrallë. Në raste të tilla, kur dridhjet e syrit tregojnë për probleme serioze, ato bëhen shumë të forta dhe shoqërohen me simptoma të tjera si:

Paralizë të fytyrës, ose rënie të njërës pjesë të fytyrës
Distonia, kusht i cili shkakton spazmë të muskujve në mënyrë të pavullnetshme dhe çojnë deri në shtrembërim të pjesëve të caktuara të fytyrës ose trupit
Sklerozë të shumfishtë, një sëmundje e sistemit nervor qëndror që ndikojnë në lëvizje dhe çon mosnjohjen e aktiviteteve të caktuara të trupit
Sëmudja e Parkinsonit, mund të jetë një shkak i tikut të syrit sepse kjo sëmundje shkakton dridhje te gjymtyrëve, ngurtësi të muskusve, disbalancë etj.
Në përgjithësi, tiku i syrit mund të jetë një shkak i rrallë që kërkon kujdes mjekësor. Por rastet kud duhet të konsultoheni me mjekun janë kur:

Syri skuqet dhe fryhet
Qepalla e sipërme venitet, qëndron më e mbyllur se zakonisht
Qepalla ju dridhet shpesh gjatë ditës
Spazmat vazhdojnë për disa ditë/javë

Spazmat fillojnë të ndikojnë edhe në pjesë të tjera të fytyrës etj. /
Burimi: Majo Clinic & Mr Healthy Life/shendeti.com.al/