Kjo është paga mesatare e një shoferi në Amerikë

Në Shtetet e Bashkuara do të ketë mungesë të afro 50 mijë kamionëve deri në fund të këtij viti, sipas një raporti të ri nga Shoqatat Amerikane të Kamioneve të Transportit (ATA). Kjo është nga një mungesë e 30,000 shoferëve vetëm dy vjet më parë, dhe 20,000 shoferë një dekadë më parë.

Bizneset amerikane kanë nevojë për shoferët e kamionëve për të lëvizur mallrat përreth. Dhe duke mos pasur mjaft shoferë, kjo ndikon në vonesat e dërgesave të përditshme, nga gjërat e domosdoshme si ushqimi dhe gazi në supermarkete dhe stacionet e gazit në Amazon (AMZN), deri të porositë e ndryshme të njerëzve.

Nuk është çudi që bizneset janë të gatshëm të paguajnë për këtë punë.

Kompensimi i kamionëve është rritur 8% në 12% në vit në vitet e fundit, sipas Bob Costello, krye ekonomist në ATA. Kjo është shumë më e lartë se sa pagat për pjesën tjetër të amerikanëve të cilët mezi po ia dalin, transmeton IndeksOnline.

Paga mesatare vjetore për një shofer kamioni që punon për një firmë private (si një shofer kamioni i punësuar nga Walmart apo Amazon), është 73,000 dollarë.

Departamenti i Punës mbështet pagën vjetore mesatare për të gjithë shoferët e kamionëve në rreth 40,000 dollarë.

Ka 1.6 milionë shoferë kamionësh në Amerikë. Prej tyre, rreth 750,000 janë kamionë “me qira”, që do të thotë se ata punojnë për një kompani kamionësh që është marrë me qira nga një kompani tjetër, si një zinxhir ushqimor, për të ofruar produktin e saj. “Këta kamionë janë ndonjëherë në rrugë për 10 ditë rresht pa u kthyer në shtëpi”, thotë Costello.

Në një kohë kur çështjet e bilancit të punës dhe jetës, si pushimi me pagesë dhe oraret fleksibël po fitojnë qendër të vëmendjes në ekonominë amerikane, kompanitë e kamionëve të transportit sfidohen për të rekrutuar dhe mbajtur punëtorët.

Shtojini kësaj një fuqi punëtore të moshuar dhe një mungesë interesi nga punëtorët e rinj, dhe ju keni një mungesë.

Mosha mesatare e shoferëve të kamionëve është 49, sipas ATA. Mosha mesatare për të gjithë punëtorët amerikanë është rreth 42, sipas Departamentit të Punës.