Nëna, kjo është arsyeja përse foshnjës suaj i bien floktë

Humbja e flokëve është një gjendje shëndetësore që rrallë herë shoqërohet tek foshnjat. Sido që të jetë, mund të jetë një përvojë e frikshme për prindërit, kur flokët e të vegjëlve të tyre fillojnë të bien sa herë t’i krehin ato.
Sido që të jetë, përgjatë një pjese të jetës infantile të humbjes së flokëve (alopecia mjekësore) është normale, përkatësisht përgjatë gjashtë muajve të parë të jetës së një foshnje. Kjo ndodh ngase rënia e flokëve iu hap rrugën e flokëve me rrënjë më të forta, transmeton lajmi.net.

Humbja e flokëve pas moshës gjashtë muajshe ose humbja e konsiderueshme e tyre gjatë gjashtë muajve të parë mund të jetë një tregues i sërë problemeve shëndetësore.

Më poshtë gjenden disa nga shkaqet më të mundshme të humbjes së flokëve tek foshnjat:

Fërkimi i vazhdueshëm: Foshnjat kalojnë shumë kohë në shpinë dhe bark, derisa të ulen. Është normale që koka të vihet në kontakt me sipërfaqet e jashtme. Kontaktet e përsëritura mund të çojnë në fërkime, të cilat nëse mund të shkaktojnë humbje të flokëv.. Një lloj i tillë i humbjes së flokëve quhet alopecia. Në raste të tilla, humbja e flokëve zakonisht pushon sapo fëmija të fillojë të marrë forcën e duhur për t’u ulur.

Infeksionet e kokës: Infeksionet e kokës, duke përfshirë infeksionet e kërpudhave, mund të shkaktojnë humbjen e flokëve tek foshnjat.

Alergjia: Një reaksion alergjik i çdo forme mund të çojë në humbjen e flokëve. Një fëmijë mund të jetë alergjik ndaj vajit të masazhit që mund të aplikoni në kokën e tij. Gjendjet alergjike si ekzema mund të shkaktojnë humbje të flokëve. Një lloj ekzeme që zakonisht gjendet në kokën e foshnjës quhet dermatiti seborrheik.

Si duhet të trajtohet rënia e flokëve tek foshnjat?

Trajtimi i humbjes së flokëve do të varet nga diagnoza e problemit themelor. Përmes inspektimit vizual të kokës, mjeku do të diagnostikojë arsyen e rënies së flokëve. Mundësitë e trajtimit për humbjen e flokëve tek foshnjat përfshijnë:

Shampo mjekësore për foshnje: Nëse mjeku dyshon për një infeksion të kokës, ata mund të përshkruajnë një shampo mjekësore për të pastruar kokën e fëmijës nga ndonjë patogjen që mund të kishte shkaktuar humbje të flokëve.

Kremrat dhe vajrat: Gjendjet si ekzema e kokës mund të trajtohen me krem që redukton inflamacionin. Mjeku gjithashtu mund të sugjerojë kremra ose vajra foshnjore që parandalojnë kokën nga plasaritje, duke reduktuar kështu humbjen e flokëve.

Ointimente antifungale dhe ilaçe: Infeksionet e zverkut trajtohen me pompa antifungale. Në rastet e rënda të infeksionit, foshnja juaj mund të merret me ilaçe me gojë për lehtësim më të shpejtë. /Lajmi.net/