Ushtria amerikane teston ar’mën që nuk gabon shënjestër

Ushtarët amerikanë të dislokuar në Siri janë duke testuar një dylbi të re për pushkët e precizionit të lartë e cila nuk të lejon të qëllosh deri sa sistemi i shënjestrimit nuk garanton që objektivi do të goditet.

Dylbia e quajtur “Smash 2000”, përdor një sistem imazhi për të llogaritur trajektoren më të saktë të plumbave në një objektiv specifik, të cilin ushtarët në fillim e “shënojnë” me të dhe më pas shtypin një buton të vogël pranë dorezës mbajtëse të pushkës.

Kur ushtari është gati për të qëlluar, sistemi përcakton nëse shënjestra është e vërteta dhe nëse nuk është, arma nuk mund të qëllojë edhe nëse tërhiqet këmbëza.

Kur ushtari është gati të ndizet, sistemi përcakton nëse qëllimi i tyre është i vërtetë, dhe nëse qëllimi i ushtarit është i fikur, sistemi nuk do të lejojë që arma të ndizet edhe nëse zvarritja është tërhequr.

Këto dylbi inteligjente janë përdorur më herë nga Forcat Izraelite të Mbrojtjes, por sipas prodhuesit “Smart Shooter Ltd.”, kjo është hera e parë që ato janë përdorur në Siri.