Pse tani është koha të blini një veturë në Zvicër

Sektori i automobilave në Zvicër ka ngecur gjatë krizës Covid-19 dhe tani duket se është koha e duhur për të blerë një veturë

Ligji i ekonomisë dikton kur oferta e mallrave është e lartë dhe kërkesa është e ulët, çmimet do të bien. Aktualisht ndodh me makinat në Zvicër.

Në kohë krize, siç dëshmohet nga pandemia e Covid-19, njerëzit janë të pasigurt për të ardhmen dhe nuk kanë dëshirë t’i shpenzojnë paratë e tyre për sende luksoze si automobila të rinj, shkruan The Local.

Në fakt, “koronavirusi ka bërë që ndjenja e konsumatorit në Zvicër të shënojë një rëniet të ulët historike”, sipas një raporti të Sekretariatit Shtetëror për Çështjet Ekonomike (SECO).

Tregu zviceran i automjeteve gjithashtu është ndikuar nga kjo prirje rënëse, duke rezultuar në rënie të konsiderueshme të shitjeve.

Sipas shoqatës zvicerane të importuesve të automjeteve, Auto Suisse, “pasiguritë ekonomike përkthehen në kërkesë të dobët”.

“Në muajin e kaluar vetëm 13.890 vetura të reja të pasagjerëve janë regjistruar në Zvicër, që është 50.5 përqind më pak se një vit më parë”, shtoi shoqata.

Pra, nëse po planifikoni të blini një makinë të re, tani është koha ta bëni atë.

“Pas periudhës së mbylljes, stoqet janë të ngopura”, tha Dino Graf, menaxher i komunikimit të grupit Amag, importuesit zviceranë të VW, Audi, Skoda, Seat dhe Porsche, i tha gazetës Le Matin.

“Ndërsa prodhuesit tanë kanë ulur prodhimin e tyre në muajt e fundit, dhe automjetet e reja nuk kanë mbërritur ende në Zvicër, depot janë plot”, shtoi ai.

Për shembull, Le Matin llogariti që duke përdorur zbritjen e ofruar nga shitësit e makinave në automjetet që ata kanë në magazinë – të ashtuquajturat premium të aksioneve, një klient mund të kursejë 6,000 franga në një Peugeot 308 të ri.

Dhe qiradhënia është në dispozicion me 0 përqind për automobila të caktuar, duke e bërë blerjen e një makine të re edhe më pak të kushtueshme.

Sidoqoftë, Le Matin parashikoi që zbritjet nuk do të zgjasin shumë dhe “çmimet do të rriten në fund të vitit”, pasi ekonomia rimëkëmbet ngadalë.