A ëѕhtë më mirë larja e dhëmbëve раra apo раѕ mëngjesit? Çfarë thonë ekѕрertët

Larja e dhëmbëve është thelbësore për higjienën orale dhe duhet bërë të paktën dy herë në ditë, por shumica e njerëzve e neglizhojnë atë, veçanërisht nëse zgjohen në mëngjes dhe do të hanë mëngjes .

lind një pyetje vendimtare për shëndetin e dhëmbëve. Është më mirë të lahet para mëngjesit apo pas?
Së pari, Dr. Carlos Gonzalez-Cabezas vëren se shumica e njerëzve konsumojnë karbohidrate me sheqer në mëngjes , të tilla si bukë dhe drithëra. Megjithatë, këto ushqime përmbajnë karbohidrate të fermentueshme me të cilat bakteret duan të ushqehen . Kështu, goja mund të mbushet me baktere që mund të shumohen dhe, përveç erës së keqe, të lëshojnë acide që mund të heqin smaltin mbrojtës të dhëmbëve, duke i bërë ata më të ndjeshëm ndaj prishjes së dhëmbëve.

Kështu që Carlos Gonzalez-Cabezas dhe Dr. de Aguiar Ribeiro sugjeron larjen e dhëmbëve para mëngjesit si zgjidhje në këtë rast , për të mbrojtur më mirë gojën.

Në të njëjtën kohë, ata theksojnë se larja para se të konsumoni ushqim ose pije ndihmon në prodhimin e pështymës , e cila mbron dhëmbët nga bakteret. Në fakt, ai përmban bikarbonate që ndihmojnë në neutralizimin e aciditetit në gojë.

Larja pas mëngjesit

Dy mjekët e mësipërm përmendën se mund të rekomandojnë larjen e dhëmbëve para mëngjesit, por në rast se një person nuk dëshiron ose nuk mundet, është ende e mundur të mbrojë në mënyrë efektive higjienën orale.

” Realiteti është se shumica e njerëzve nuk i lajnë dhëmbët aq mirë kur zgjohen ,” tha Carlos Gonzalez-Cabezas, duke shtuar se kjo do të thotë se bakteret mbeten, kështu që mund të shkaktojnë dëme.

Kështu, njeriu mund të lajë dhëmbët pas mëngjesit , por duhet të presë rreth 30 minuta për të kaluar , pasi nëse pasta e dhëmbëve përzihet me elementë që përmbajnë pije – për shembull kafeja – mund të dëmtojë dhëmbët , në vend që të përfitojë.

Në fakt, nëse dikush ha mëngjesin e tij shpejt ose nuk konsumon sasi të mëdha, atëherë zvogëlon edhe më shumë mundësinë e dëmtimit të dhëmbëve, sepse nuk do të ketë larë.

Në fund të fundit, çfarë është më mirë

Dr. de Aguiar Ribeiro shprehet se ” nuk ka konsensus në literaturë ” dhe se secili duhet të zgjedhë atë që i shërben rutinës së tij të përditshme, pasi si në rastin e parë ashtu edhe në rastin e dytë, ata ende mund të mbrojnë në mënyrë efektive dhëmbët e tyre.

Gjithashtu, Dr. Quinonez thotë se ” nuk ka asnjë provë se cila metodë është më e mirë, kështu që të gjitha argumentet janë kryesisht teorike “. Kështu ai shtoi sa vijon:

“Pyetja më e rëndësishme për t’i bërë vetes është kjo: Cili zakon i larjes do të më bëjë më të prirur për të larë dhëmbët vazhdimisht? Pasi të merrni përgjigjen tuaj, zbatojeni atë në rutinën tuaj dhe përmbajuni asaj.”

(Visited 60 times, 1 visits today)