Këto janë pëmët që mund ti kultivoni në vazo në shtëpi (VIDEO)

Kopshtarët mund të rritin pemët e tyre, madje edhe në hapësirat më të vogla. Pemët frutore xhuxh ofrojnë një mënyrë të mrekullueshme që kopshtarët të shfrytëzojnë sa më shumë hapësirën që kanë në dispozicion.

Këto janë pemët xhuxhe që mund të kultivohen në vazo:

1. Mollët
Mollët janë një nga frutat më të zakonshëm të kopshtit në klimë të butë – dhe për një arsye të mirë. Një mollë në ditë e mban mjekun larg, dhe ka shumë varietete të shijshme për të zgjedhur.
Madhësia e një peme xhuxh molle përcaktohet nga nënshartesa e saj. Ka nënshartesa ekstreme xhuxh (të tilla si M27), nënshartesa xhuxh (të tilla si M9 dhe M26) dhe gjysmë-xhuxh. Ia vlen të shikohet se cila nënshartesë është përdorur për mollën tuaj xhuxh. Kjo do t’ju ndihmojë të përcaktoni nëse madhësia e tij eventuale do t’ju përshtatet juve dhe oborrit tuaj.

2. Dardha
Dardhat janë një tjetër zgjedhje popullore për disa kopshte me klimë të butë dhe gjithashtu mund të vendosen në një bazë xhuxh për të siguruar që pema të mos bëhet shumë e madhe. ‘Concorde’ dhe ‘Conference’ janë dy varietete të njohura të dardhës që mund të rriten si pemë xhuxhësh vetë-pjellore. Nënshtresa më e zakonshme e përdorur për xhuxh është ‘Quince C’. Në SHBA, nënshartesa xhuxh për dardhat shpesh është ‘Eline Quince’. Nënshartesat e ftoit përdoren gjithashtu për të bërë xhuxh në një numër pemësh të tjera frutore. Pyrodwarf është një opsion që përdor nënshartesën e Pirusit.

3. Qershi
Qershitë mund të bëhen më pak të fuqishme përmes përdorimit të nënshartesës Gisela 5. Nëse rriten në tokë, qershitë në këtë terren do të rriten rreth 2.4-3 m të larta. Sidoqoftë, madhësia e tyre mund të kufizohet përmes rritjes në një enë dhe përmes krasitjes së arsyeshme.

4. Agrumet
Pemët e agrumeve të tilla si portokall, limon, mandarinë dhe grejpfrut. Këto pemë lehtë mund të shartohen mbi një nënshartesë xhuxh dhe të rriten në shtretër ose kontejnerë të vegjël kopshtesh. Pothuajse çdo larmi e vlefshme e agrumeve të ngrënshëm tani është në dispozicion për kopshtarët e shtëpive në një themel xhuxh.
Për sa kohë që ata marrin ngrohtësi, diell dhe ujë të mjaftueshëm dhe një mjedis të përshtatshëm në rritje, pemët agrume xhuxh do të japin fruta ashtu si pemët më të mëdha të këtyre llojeve.

5. Shegët
Shegët janë një tjetër zgjedhje e mirë për kopshtet me klimë më të ngrohtë. Frutat kanë një tul të ngrënshëm. Kur rriten në kontejnerë, mund të gjenden shegë xhuxh të cilat nuk do të rriten më shumë se 2-3 metra të larta.
Punica granata ‘Nana’ është një larmi shege xhuxh e cila do të prodhojë lule zbukuruese portokalli të ndjekura nga fruta të ngrënshëm. Megjithatë, nëse po planifikonit ta mbillni brenda, do të duhej të bëni polenizimin, pasi insektet zakonisht nevojiten për pllenim.

6. Pjeshka
Pjeshkat e një madhësie të mesme në të vogël gjithashtu rriten ndonjëherë në një vazo. Madhësia e pemëve të pjeshkës gjithashtu mund të kufizohet nëse ato rriten në kontejnerë. Pemët e pjeshkës gjithashtu mund të kontrollohen lehtësisht që të përshtaten në një hapësirë ​​më të vogël dhe të krasiten me kujdes për formësimin dhe madhësinë. Pjeshkat do të jenë të gatshme për tu vjelur kur ato janë plotësisht të ngjyrosura dhe mishi ndihet i butë.