Sa Here Qe Te Blini Uje Ne Shishet E Plastikes Duhet Ta Kontrolloni Kete Patjeter

A i dini rre.ziqet nga blerja e ujit në shishe të plastikës? Shanset janë se askush nuk ju ka treguar ndonjëherë të gjitha detajet të cilat duhet t’i dini në mënyrë që të keni një shëndet më të mirë.

Diku në shishe tregohet se çfarë lloji i plastikës është përdorur për t’u krijuar shishja. Ky informacion është shumë i rëndësishëm, pasi që çdo lloj i plastikës përmban përbërës kimik të cilët mund të shkaktojnë shumë dëme në trup.

Lloji i plastikës i treguar në formë të shenjave dhe numrave është i shfaqur në këtë grafikë:

Ky është kuptimi i tyre:

PET ose PETE
PET është plastika më e përdorur dhe gjendet në shumë shishe të ujit dhe pijeve. Përdorimi i përsëritur i kësaj shishe rritë shansin e formimit të bakt.ereve në të. Këto shishe mund të lëshojnë metale të rënda dhe kim.ikate që prekin hor.monet.

HDP ose HDPE
Plastika HDPE është një plastikë që përdoret në shishe të qumështit, detergjentit, vajit dhe çantave plastike. Kjo lloj plastike nuk lëshon ndonjë kimikat. Ekspertët sugjerojnë që ta zgjidhni një shishe të tillë kur blini ujë në shishe, për shkak se konsiderohet si më e sigurta.

PVC ose 3V
PVC është një plastikë fleksibile që përdoret për të krijuar plastikë të pastër për mbështjelljen e ushqimit, lodrat e fëmijëve dhe produktet e tjera. Kjo lloj plastike lëshon dy kim.ikate toks.ike që prekin hor.monet në trup. Ekspertët sugjerojnë që të mos e blini këtë lloj shishe.

LDPE
Kjo plastikë nuk duhet të përdoret në prodhimin e shisheve, edhe pse nuk lëshon ndonjë kim.ikat të dëm.shëm në ujë. Megjithatë, nuk është një ide e mirë që ta blini një të tillë nëse e gjeni në dyqane.

PP
Një tjetër plastikë transparente që përdoret për të paketuar shurupët dhe shishet e jogurtit. Kjo lloj plastike është e kualitetit të lartë dhe konsiderohet si shumë e sigurt.

PS
Polistereni është një plastikë e shtrenjtë. Ajo përdoret për të krijuar gota, kartonë të vezëve dhe mbulesa. Ajo lëshon substanca kan.cer.oze kur nxehet. Nuk preferohet të përdoret në një periudhë afatgjate në ushqim ose pije.

PC
Kjo është plastika më e rre.zik.shme. Kjo kategori është e projektuar që t’i bashkojë të gjitha plastikat së bashku. Kjo lloj plastike lëshon substanca të dëm.shme në ushqim dhe pije, nëse janë të paketuar me të, kështu që ev.itojeni

(Visited 43 times, 1 visits today)